19 iulie 2015
Șase voluntari ai organizației ”Bătrânețe fără Tristețe” din comuna Chetrosu, Anenii Noi și doi membri ai acesteia au participat în perioada 11-12 și 18-19 iulie 2015 la o instruire pentru formatori în cadrul campaniei ”Bunica Online”.
Aceștia au învățat cum să utilizeze în mod eficient tabletele electronice și calculatoarele, dar și cum să transmită în calitate de instructori aceste cunoștințe semenilor lor, persoanele în etate. Printre subiectele discutate la instruire au fost: comunicarea și rețelele sociale (Skype, Odnoklassniki, Youtube), dispozitivele electronice și informarea despre evenimente de nivel local sau international și modalități de implicare în dialogul social, exprimarea opiniilor, nemulțumirilor sau inițiativelor prin intermdiul tehnologiilor informaționale.
Pentru popularizarea Internetului printre oamenii în etate, în special, din zonele rurale și pentru a-i informa și a-i implica în viața socială, organizația ”Bătrânețe fără Tristețe” a procurat 5 tablete electronice, care vor putea fi utilizate de beneficiari – persoane de generația a treia.
Participanții la instruire au remarcat utilitatea unei asemenea instruiri și multiplele oportunități de implicare socială și prevenire a izolării, pe care le pot aduce mediul online. Ulterior, pe parcursul anului 2015, cei opt instructori vor vizita diverse localități din țară și vor modera o serie de cursuri pentru persoanele în etate, în special din mediul rural, care vor învăța cum să folosească internetul în comunicarea cu semenii lor, pentru a se informa și implica în dialogul social.
Campania ”Bunica Online” este componentă a proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews. Campania a demarat pe 5 iunie 2015, când organizația ”Bâtrânețe fără tristețe”, din comuna Chetrosu, Anenii Noi, care se ocupă de implementarea campaniei, a lansat pagina web oficială a instituției: bft.org.md.
După lansarea acesteia, trei membri din echipa organizației au participat la un training de întreținere a unei paginii web, susținut de specialiști IT, la Chișinău. Astfel, pagina web a organizației va putea fi constant actualizată cu informații despre activitățile implementate de organizația ”Bătrânețe fără Tristețe”, contribuind astfel la informarea opiniei publice cu problemele și necesităţile oamenilor în etate din Republicii Moldova.
Campania Bunica Online este desfășurată în cadrul proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicate, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

DSC_0196 DSC_0203
DSC_0206 DSC_0217
DSC_0226

Sursa – Bătrâneţe fără Tristețe